סוגי סרטן השד
בכ- 80% מהמקרים מתפתח סרטן השד בצינורות החלב (ductal cancer) ובכ- 20% יתפתח בבלוטות יצור החלב (lobular cancer).
סרטן שד לא פולשני – זהו גידול הממוקם בדופן צינור או בלוטת יצור החלב ואינו חודר אותה אל הרקמה סביב.
לאחר הכריתה יתבצע אפיון היסטולוגי של הגידול ותקבע רמת ההתמיינות (grade), והמצאות מאפיינים של חודרנות הגידול כגון נמק ו – comedo. ברוב המכריע של המקרים מושג ריפוי מלא. במידה והגידול נרחב ומערב את רוב השד מומלץ לבצע כריתה מלאה של השד (מסטקטומיה).
במידה ורמת ההתמיינות של הגידול הנה high grade תבוצע כריתה של בלוטת הזקיף מבית השחי (האקסילה) בנוסף על כריתת הגידול.
Infiltrating Ductal Carcinoma (IDC)
גידול המופיע בצינורות החלב וחדר אל הרקמה הסמוכה ולו פוטנציאל להתפשט לאיברים מרוחקים בגוף. סוג זה הוא השכיח מבין גידולי השד הפולשניים ומופיע ב – 80% מהמקרים.
Infiltrating Lobular Carcinoma (ILC)
גידול המופיע בבלוטות החלב וחדר אל הרקמה הסמוכה ולו פוטנציאל להתפשט לאיברים מרוחקים בגוף. סוג זה מופיע ב – 10-15% מהמקרים. עקב קושי לאתר ולאפיין את הגידול בממוגרפיה לעתים נדרש לבצע MRI של השדיים.
סרטן שד דלקתי Inflammatory Breast Cancer
זהו סרטן שד נדיר ואלים שבו השד נראה אדום ובצקתי בדומה למצב דלקתי אך למעשה אין מדובר בדלקת אמיתית אלא בתופעה הנגרמת מהסננת תאי סרטן את הרקמה והעור. מצב זה מחייב טיפול כימותרפי ובהמשך ניתוח כריתת שד ובלוטות וכן טיפול קרינתי.
Phyllodes Tumor
זהו גידול שד נדיר המתפתח מרקמת החיבור של השד בניגוד ל- IDC ול – ILC. הגידול יכול להיות שפיר או ממאיר והקביעה הסופית תעשה על ידי הפתולוג לאחר כריתתו. כאשר מאובחן פילואדס בעל מאפיינים שפירים הטיפול הנדרש הוא כריתת הגידול עם שוליים מספיקים וסיכויי הישנות הגידול אינם גדולים. במקרה והמדובר בגידול ממאיר יש לעתים לבצע כריתה נוספת על מנת להרחיב את שולי הכריתה ובכך להפחית את הסיכון לחזרתו וזאת כיוון שיעילות הטיפולים המשלימים בגידול זה כגון קרינה, כימותרפיה וטיפול הורמונלי, מוטלת בספק.
מחלת פאג'ט Paget's Disease of the Nipple
סוג נדיר של סרטן שד המופיע ב – 1-4% מכלל מקרי סרטן השד. התהליך מתחיל בצינורות החלב ומתפשט לעור הפטמה ולעטרה. התסמינים האופייניים הם של גרד, אודם, וקשקשים או קילוף באזור העטרה והפיטמה. הדמיון לתהליך דלקתי עלול לעכב לעתים את האבחנה של גידול ממאיר.
מחלת פאג'ט יכולה להיות קשורה לסרטן שד לא – פולשני ולסרטן שד פולשני כאחד.